Kesä 2023

Michael Cooney:

Puhtaana käteen

(Cash on Delivery)

Ohjaus: Lauri Ketonen

Suomennos ja sovitus: Tiina Puumalainen

Rooleissa:

ERKKI LEHTINEN: Teemu Sjöblom
LIISA LEHTINEN, Erkin vaimo: Suvi Teeri
VISA MUIKKU, Liisan ja Erkin alivuokralainen: Matias Kummila
BIRGITTA JAATINEN, sosiaaliasiahenkilö: Lea Myllymäki
VERTTI LEHTINEN, Erkin setä: Lasse Marttila
JUTTA YLI-POLVI, kriisiavustaja: Maiju Friberg
MAURI KUITUNEN, parisuhdekonsultti: Mika Sjöblom
ELSA ALA-KULO, hautausurakoitsija: Tuire Erholm
KLARA TIKKINEN, ylitarkastajaKirsi Koponen
RITVA, Visan morsianMimmi Marttila

Ääniajot: Oliver Hällfors

Erkki Lehtinen (Pyhämaassa Teemu Sjöblom) on pohjimmiltaan rehellinen mies. Hän on kuitenkin tehnyt elämässään yhden virheen: työttömänä hän on tullut ottaneeksi viranomaisilta vastaan rahaa, joka ei oikeastaan kuulu hänen sosiaaliturvaansa. Itse asiassa hän ei voisi haaveillakaan hakevansa itselleen kuuluvia työttömyyskorvauksia, koska ei halua elää yhteiskunnan kustannuksella. Entiselle alivuokralaiselleen osoitettua rahaa hän sen sijaan voi ottaa vastaan, ja kun lisää tarjotaan, hulluhan siitä kieltäytyisi. Kun tulonsiirtojen portit ovat auki, uudet tukimuodot virtaavat sisään ovista ja ikkunoista. Lopulta Lehtisen talouden loputonta tukivirtaa aletaan ihmetellä, ja paikalle lähetetään tarkastaja Birgitta Jaatinen (Lea Myllymäki) selvittämään tilannetta. Jottei jäisi kiinni, Erkin on keksittävä suuri joukko selityksiä ja pakotettava juoneen mukaan uusi alivuokralaisensa Visa Muikku (Matias Kummila). Erkin setä Vertti Lehtinen (Lasse Marttila) sen sijaan on innokas avustaja, kunnes saa napakan iskun päähänsä. Sen jälkeen paikalle tarvitaan hautausurakoitsija (Tuire Erholm), tukihenkilö (Maiju Friberg), ylitarkastaja (Kirsi Koponen), parisuhdekonsultti (Mika Sjöblom) ja morsian (Mimmi Marttila). Läpi koko sotkun Erkillä on yksi ohjenuora: vaimo Liisa (Suvi Teeri) ei saa tietää huijauksesta mitään.

Michael Cooneyn (farssimestari Ray Cooneyn pojan) Cash on Delivery on kiertänyt menestyksekkäästi niin kansainvälisiä kuin suomalaisiakin näyttämöitä valmistumisestaan 1990-luvun puolivälistä lähtien. Se pilkkaa lempeästi niin inhimillistä ahneutta, oman kuvan kiillottamista kuin tietysti sosiaaliturvajärjestelmän mutkikkuuttakin. Alun perin tarina sijoittuu valmistumisaikansa Britanniaan, mutta hämmästyttävän tuoreesti käänteet osuvat myös 2020-luvun Suomeen. Teksti tunnetaan suomeksi ainakin kahdella eri nimellä: Ilmasta rahaa ja Puhtaana käteen. Näistä jälkimmäinen, Tiina Puumalaisen tekemä suomennos nähtiin Pyhämaan Suviteatterin näyttämöllä uunituoreena päivityksenä, jossa vilahtivat niin korona-ajan tuomat etätyöt kuin soteuudistetut hyvinvointialueetkin.

Kesä 2023 merkitsi Pyhämaan Suviteatterissa paluuta farssien pariin ja toisaalta Lauri Ketosen osaavaan ohjaukseen. Jos kahtena edellisenä vuonna kesäteatterin tekemisessä olikin ollut varovaisuutta ja riskien välttämistä, ne jäivät nyt sivuun. Pandemia alkoi väistyä mielessä taka-alalle niin näytelmän tekijöiltä kuin yleisöltäkin. Esitys sai paljon kiitosta ja mikä tärkeintä se viihdytti katsojia. Siksi myös katsojamäärissä päästiin jälleen kahden tuhannen paremmalle puolelle.

Pyhämaan Nuorisoseuran sosiaalinen näyttämö!

Facebookissa

  • facebook.com/Suviteatteri

  • .


    Instagramissa

  • @pyhamaansuviteatteri
  • © 2024 Pyhämaan Nuorisoseuran näyttämö . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.