Kommentteja Asessorin naishuolista

Pyhämaan Suviteatteri jatkaa tämän kesän teatterikappaleessaan viime vuonna aloitettua Suomi-Filmi-linjaa. Asessorin naishuolet on hyväntuulinen esitys, joka käsittelee iäkkään asessori Alfred ”Affe” Haaravirran mieltymyksiä ja päähänpistoja.

Näytelmän kantavana voimana toimii Lasse Marttilan vahva roolisuoritus hieman höpsönä asessorina. Marttilan letkeä karisma valloittaa jo ensimmäisessä kohtauksessa. Hän heittäytyy Affen rooliin takinliepeet hulmuten. Tulkinta tuo aika ajoin mieleen sympaattisen Pekka Puupään hahmon.

Vaikka teksti on nähnyt aikaa, koskettaa näytelmä edelleen osuvasti nykyihmisen hektistä maailmaa: kuinka kärsimättömyys saa vallan eikä asioihin keskitytä kunnolla. Halutessaan tulkintaa voi jatkaa esimerkiksi itsekkyyteen ja vanhusten yksinäisyyteen. Ehkä juuri se itse tekstissä onkin niin hienoa: vaikka aihe on kevyt, voi siitä löytää monia eri tasoja.

Teemu Sjöblomin ohjaus oli onnistunut. Aikajatkumon katkominen ja eri tiloissa liikkuminen oli ratkaistu hienosti. Katsoja pysyi vaihdoissa mukana. Kymmenhenkisestä näyteelijäkaartista oli saatu paljon irti pienillä kekseliäillä eleillä. Ohjauksen ratkaisut myös haastavat katsojaa. Kaikkia merkityksiä ei kanneta eteen tarjottimella

Sjöblom itse nähdään lavalla uteliaana naapurina yhdessä Leena Airikkalan ja Kirsi Toivosen kanssa. Kolmikon nopeat saapumiset ja poistumiset rytmittivät esityksen vaihtoja hyvin.

Suvi Teerin rooli nuorena Mathilda Bybomina on haastava, sillä vaatteenvaihtoja ja alarooleja on useita. Hän kuitenkin onnistuu löytämään jokaiselle pienelle roolille oman persoonansa.

Näytelmässä oli laulettuja kappaleita, joita en osannut etukäteen odottaa. Ne olivat kokonaisuuteen hauska lisä, josta myös muu yleisö tuntui pitävän.

Henrika Bäcklund, Uudenkaupungin Sanomat (Vaimoa pakosalla, US 9.7.2015)

Illan parasta antia kiistatta olivat uteliaat juoruakat (Leena Airikkala, Kirsi Toivonen ja Teemu Sjöblom). Vilpittömästi toisten asioista kiinnostunut kolmikko kirjoitti muutamaan otteeseen hersyvät naurut. He onnistuivat rooleissaan kaikki, mutta erityisesti Teemu Sjöblomin veto akkaryhmään oli kyllä hykerryttävää.

Lasse Marttila naimisiin menoa kammoksuvana asessorina vei mittavan roolinsa läpi ensi-illan jännityksestä huolimatta leppoisasti.

Suviteatterin kantaviin voimiin kuuluvat Mika Sjöblom tuomari Pakkolana ja Suvi Teeri monessa roolissa, kuten nuorena Matildana, onnistuivat mainiosti

Näkee, että Suviteatterin väki on tehnyt pitkän kevään ja alkukesän lujasti töitä. […] Tekstiä on opittavana ollut paljon ja ne myös osataan.

Mirja Kauppila-Laine, Länsi-Suomi (Kepeän kesäistä hupailua Pyhämaassa, L-S 8.7.2015)

Kun asessori Alfred Haaravirralla on naishuolia, tulee siitä vähän huolia muillekin. Jorma Kairimon sovitus ja Teemu Sjöblomin ohjaus tarjoaa katsojille kepeää ja hauskaa kesäteatteria lemmentaikoineen, humalaisine miehineen, juoruakkoineen, väärinkäsityksineen musiikkia unohtamatta.

Asessorina nähdään vähän höperöltä vaikuttava Lasse Marttila, jonka turvallinen elämä järkkyy pitkäaikaisen taloudenhoitajan kuoltua. […] Affe vuodattaa luottamuksellisesti huolensa ystävälleen tuomari Pakkolalle, jota esittää mainiosti Mika Sjöblom. Salaisuus ei ole enää ihan salaisuus, vaan luontevasti tuskastunut kotiapulainen Vieno (Ulla-Maija Luotonen) on jo saanut morsion kirjeen silmiinsä ja tarina levinnyt naapurustoonkin.

Naapuruston juoruakat, Leena Airikkala talonmiehen rouvana, Kirsi Toivonen ja Teemu Sjöblom, ovat riemastuttavia. Räävittömyyksistä on tehty sellaista sanataidetta, että ei voi kuin nauraa. Teemu Sjöblom on Pyhämaan oma parrakas nainen, joka kuulostaa naapurinakkana välillä ihan Kummeli-hahmolta.

Agapetuksen romaani on kirjoitettu vuonna 1935, mutta näytelmä sopii hyvin tämän päivän kesäteatteriin. Ensi-illassa oli harmillisen vähän väkeä, mutta naurua lähti penemmästäkin porukasta.

Heli Mäki-Laurila, Vakka-Suomen Sanomat (Naishuolia riittää Suviteatterissa koko kylälle, V-SS 9.7.2015)


Asessorin naishuolet

Pyhämaan Nuorisoseuran sosiaalinen näyttämö!

Facebookissa
  • facebook.com/Suviteatteri

  • .


    Instagramissa
  • @pyhamaansuviteatteri
  • © 2024 Pyhämaan Nuorisoseuran näyttämö . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.