Kesä 2014

Hilja Valtonen – Jorma Kairimo: Vaimoke

Kodin kynttilät - Latva, Tanu, Torvela, Miettinen ja Kehkola

Ohjaus: Teemu Sjöblom

Rooleissa:

KIRSTI LEIVO, nykyajan nainen: Suvi Teeri
EEVA MIETTINEN, sisar: Leena Airikkala
SIRKKA KEHKOLA, sisar: Mimmi Marttila
LIISA TORVELA, sisar: Marjaana Hoikkala
SOFIA LEIVO, äiti: Ulla-Maija Luotonen
ALPO LEIVO, lukkari, isä: Lasse Marttila
ESKO LATVA, agronomi: Mika Sjöblom
AATOS TORVELA, päätoimittaja, lanko: Pekka Lehtoruusu
KAUNO KEHKOLA, yliluutnantti, lanko: Teemu Sjöblom
HJALMAR MIETTINEN, maisteri, lanko: Lasse Marttila
TANU, abiturientti: Matias Kummila
MAIJA PIETARINEN, Latvan emännöitsijä: Veera Kaitanen

Äänisuunnittelu ja musiikit: Teemu Sjöblom

Ääniajot: Julia Johtela

Äläkä sinä välitä tytöistä. Sinä olet ihan yhtä hyvä kuin he. - Kirsti ja isä lukkari
Äläkä sinä välitä tytöistä.
Sinä olet ihan yhtä hyvä kuin he.
– Kirsti ja isä lukkari

Kesäksi 2014 Pyhämaan Suviteatterin pitkäaikainen ohjaaja Tuire Erholm siirtyi jälleen viettämään taukovuotta, ja ohjaamisen haaste putosi omassa porukassa vuosikausia näyttelijänä olleelle Teemu Sjöblomille. Uudistamisen vastapainoksi näyteltäväksi tekstiksi valittiin varsin perinteinen teos: Hilja Valtosen 1930-luvun suurin menestysromaani Vaimoke. Jorma Kairimon dramatisoima teksti ei kuitenkaan ole tyyliltään perinteistä yhden huoneen teatteria, vaan kohtaukset vaihtuvat vauhdikkaasti, suorastaan modernisti. Tuloksena on vauhdikas ja mielenkiintoinen näytelmä, johon Valtosen virtuoosimainen sanailu tuo oman terävän ja hulvattoman tyylinsä. Mukaan on kirjoitettu myös musiikkia, mikä sopi hyvin Pyhämaan Suviteatterille vakiintuneeseen linjaan.

Minä lähden pois. Ihmetelköön mamma, kun en ole enää vastaamassa hänen komenteluunsa. - Kirsi Leivo
Minä lähden pois. Ihmetelköön mamma, kun en ole enää vastaamassa hänen komenteluunsa.
– Kirsi Leivo

Tarinan alussa Kirsti Leivo (Pyhämaassa Suvi Teeri) on keskikoululuokkansa moneen kertaan kerrannut lukkarintytär. Hän ei ole tyhmä eikä laiska, mutta hänen ympärillään oleva yhteiskunta ei tahdo ymmärtää omapäistä ja itsenäistä naista. Samaan aikaan Jokelan kylän tavoitelluin poikamies Esko Latva (Mika Sjöblom) viettää viihtyisää ja vauhdikastakin iltaa paikallisella herrojenklubilla. Ystäviensä painostamana hän tulee lyöneeksi vedon todistaakseen viehätysvoimansa naisiin: Esko Latva menisi naimisiin ensimmäisen vastaantulevan naisen kanssa. Ei ole vaikea arvata, että ensimmäinen vastaantulija on Kirsti, jolla ei ole
yhtään suurempaa halua avioon kuin vapauttaan arvostavalla Eskollakaan. Jotta tilanne olisi mahdollisimman monimutkainen, Esko on ollut aiemmin kihloissa Kirstin kaikkien sisarten Eevan (Leena Airikkala), Sirkan (Mimmi Marttila) ja Liisan (Marjaana Hoikkala) kanssa ja havainnut avioliiton mahdottomaksi. Mitä tapahtuu, kun Kirsti ja sisaret saavat kuulla vedonlyönnistä? Saako Kirsti eron ja puolet Eskon omaisuudesta, vai voittaako rakkaus lopulta?

Minun mielestäni sinä olet Jokelan kylän surkuhupaisa Don Juan. - Eeva, Sirkka, Kirsti ja Liisa
Minun mielestäni sinä olet Jokelan kylän surkuhupaisa Don Juan.
– Eeva, Sirkka, Kirsti ja Liisa

Näytelmän rakenne ja kohtausten nopea vaihtuminen toi projektiin ulkonäyttämölle omat haasteensa. Pyhämaassa ne ratkaistiin hankkimalla pyörivä näyttämö, joka mahdollisti lavasteiden vaihtamisen puolessa minuutissa. Näin siirtymät Leivojen talon salista herrojenklubille kävivät nopeasti, ja tilanteet vaihtuivat vauhdilla. Tekniikka toimi enimmäkseen suunnitellusti, joskin myös käsivoimin näyttämöä päästiin viimeisessä esityksessä kääntämään. Oman haasteensa toi myös 1930-luvun epookki, jota pyrittiin luomaan uskottavasti panostamalla esimerkiksi näytelmän puvustukseen. Lopputuloksena oli näytelmäesitys, jossa hyödynnettiin Suviteatterin perinteisiä vahvuuksia, mutta joka oli myös sopivasti erilainen.

Äitisi on viisas nainen! - Kirsti ja isä
Äitisi on viisas nainen!
– Kirsti ja isä

2010-luvun aikana Suviteatterin vuosittainen katsojamäärä oli vakiintunut kahden tuhannen paremmalle puolelle, ja sellaista katsojajoukkoa lähdettiin tavoittelemaan myös Vaimoke-näytelmälle. Vaikka ennätyskesän 2008 katsojaluvusta jäätiinkin, Suviteatterin penkeillä istui silti teatterin historian kolmanneksi suurin yleisö. Lisäksi näytelmästä saatiin runsaasti myönteistä palautetta. Näyttää siis siltä, että Suviteatterin jatkuvuus ei ole vain yhden ohjaajan varassa.

Seis! Pysähtykää! - Tanu, Kirsti, Esko ja Torvela
Seis! Pysähtykää!
– Tanu, Kirsti, Esko ja Torvela

Kesäksi 2014 vaihtuvuus oli suurta myös Suviteatterin näyttelijäjoukossa. Edellisen kesän näyttelijöistä mukana oli
vain kolme, ja Suviteatterin ensikertalaisia joukkoon mahtui kaiken kaikkiaan viisi: Leena Airikkala, Marjaana Hoikkala, Matias Kummila, Pekka Lehtoruusu ja Mimmi Marttila. Useamman vuoden takaa palanneita olivat Veera Kaitanen, Lasse Marttila ja Suvi Teeri. Niinpä myös Suviteatterin näyttämöilme muuttui varsin voimakkaasti. Tilanne saattoi aiheuttaa stressiä ja harmaita hiuksia harjoituksissa, mutta itse esitykset hoituivat kuin konkareilta. Mitään aloittelijoiden epävarmuutta ei ollut havaittavissa.


Näytelmästä kirjoitettua

Pyhämaan Nuorisoseuran sosiaalinen näyttämö!

Facebookissa

  • facebook.com/Suviteatteri

  • .


    Instagramissa

  • @pyhamaansuviteatteri
  • © 2024 Pyhämaan Nuorisoseuran näyttämö . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.