Kesä 2011

Jussi Kylätasku – Erkki Teittinen:
Mies, joka ei osannut sanoa ei

Ohjaus: Sari Suominen

Rooleissa:

AIMO NIEMI, pappi, avioliittoneuvoja: Teemu Sjöblom
MILLA KURKI, ompelijatar: Suvi Teeri
KAKE AALTONEN, kauppias, naistenmies: Ilpo Kaupinsalo
ANNA AALTONEN, Kaken vaimo/NAISPOLIISI: Soile Nurmikko
IRMELI NUMMINEN, saunottaja: Armi Kaupinsalo
MIKA HUHTAMO, lämmittäjä: Semi Vahanti
RENLUND, maalari / NIMISMIES: Rauno Peltola
HEVONEN: Mika Sjöblom
VANHA NAINEN/TYTTÖ: Emma Kivistö
HEVOSTYTTÖ/TARJOILIJA: Emmi Virtanen
VANHA NAINEN: Julia Johtela

Musiikin sävellykset, sanoitukset ja sovitukset: Teemu Sjöblom

Äänisuunnittelu ja -ajo: Juha Pirilä ja Oskari Jortikka

Olet siis samassa paikassa töissä. Tarkoitan: olette. - Aimo ja Mika
Olet siis samassa paikassa töissä. Tarkoitan: olette.
– Aimo ja Mika

Pyhämaan Suviteatterin yhdennentoista kesän ensi-illaksi valikoitui Erkki Teittisen Jussi Kylätaskun elokuvakäsikirjoituksen pohjalta dramatisoima eleetön esikaupunkikomedia Mies, joka ei osannut sanoa ei. Näytelmä merkitsi uudenlaista haastetta, kun Suviteatterin pitkäaikainen ohjaaja Tuire Erholm vetäytyi viettämään välivuotta. Hänen saappaisiinsa astunut Sari Suominen toi Pyhämaahan uudenlaista näkemystä, vaikkakin perinteitä kunnioittaen. Linjaltaan Mies, joka ei osannut sanoa ei oli kenties rauhallisempi ja vähemmän ilmeinen komedia kuin monet Suviteatterin edellsiten kesien tuotannoista. Siitä huolimatta se sai Pyhämaassa hyvän vastaanoton ja varsin kunnioitettavan katsojamäärän.

Hän ei ole vielä löytänyt sopivaa miestä. - Milla Kurki
Hän ei ole vielä löytänyt sopivaa miestä.
– Milla Kurki

Mies, joka ei osannut sanoa ei -näytelmän tempo rakennettiin tietoisesti rauhalliseksi. Omaa itseään etsivän päähenkilön yhä syvempi eksyminen haluttiin välittää katsojalle ja komiikkaa etsittiin hahmojen sisäisestä maailmasta. Yhtä kaikki mukana oli myös perinteisempää kesäteatterihuumoria, ja tyylilajien tasapaino onnistuttiin löytämään varsin mallikkaasti.

Näytelmä lähtee liikkeelle, kun vuosia Amerikassa viettänyt Aimo Niemi (Pyhämaassa Teemu Sjöblom palaa kotikonnuilleen Kivimäen työläisesikaupunkiin. Lähtiessään nuorena miehenä maailmalle hän on hylännyt taakseen rakkauden ja entisen elämän, jolle ei osannut paljon antaa arvoa. Nyt vuosien kuluttua hän on kuitenkin saanut huomata, ettei maailma tarjoa juuri sen suurempaa onnea kuin pieni Kivimäkikään. Palatessaan Aimo on pappi, koskematon vanhapoika ja avioliittoneuvoja.

Laita, Mika, nimesi paperiin. - Anna, Kake ja Mika
Laita, Mika, nimesi paperiin.
– Anna, Kake ja Mika

Kivimäessä Aimoa odottaa vanha rakastettu Anna (Soile Nurmikko), joka on kuitenkin ehtinyt naimisiin Aimon vanhan ystävän, naistenmies Kake Aaltosen (Ilpo Kaupinsalo) kanssa. Pettymystä ei helpota sen enempää työ, johon Aimo ei koe itseään sopivaksi, kuin kotimaisemia uhkaava tuhokaan. Suomi kaupungistuu ja keskustat laajenevat uhaten haudata pienet, idylliset Kivimäet alleen. Lopulta Aimo kuitenkin löytää rakkauden ompelijatar Milla Kurjesta (Suvi Teeri) ja rohkeuden vastustaa lapsuusmuistojensa tuhoamista. Aimo saa viimein oman äänen ja osaa lopultakin sanoa: ”Ei!”

Mies, joka ei osannut sanoa ei ei vetänyt Pyhämaahan ennätysyleisöä, mutta osoitti yhtä kaikki, että Suviteatterin vuotuinen kävijämäärä on vakiintunut 2000 katsojan paremmalle puolelle. Saavutusta parantaa myös se, että vuosi 2011 oli Vakka-Suomen kesäteatterikentässä harvinaisen kilpailtu. Yleisöä vetivät profiiliaan voimakkaasti nostaneet naapurit ja ryhmämyynti jäi selvästi edellisistä vuosista.

Sinä siis lähdet pois. - Milla ja Aimo
Sinä siis lähdet pois.
– Milla ja Aimo

Mies, joka ei osannut sanoa ei toteutettiin selvästi monia edellisiä kesäteatteriprojekteja pienemmällä työryhmällä. Moni näyttelijäkin vietti vapaata kesää, eikä vahvasti keskushahmonsa ympärille rakennettu näytelmä vaatinut suurta tekijäjoukkoa. Silti mukaan mahtuivat uusina niminä Julia Johtela ja Emmi Virtanen, jotka tekivät vakuuttavat ensimmäiset roolityönsä Suviteatterin soranäyttämöllä.

Pyhämaan Nuorisoseuran sosiaalinen näyttämö!

Facebookissa

  • facebook.com/Suviteatteri

  • .


    Instagramissa

  • @pyhamaansuviteatteri
  • © 2024 Pyhämaan Nuorisoseuran näyttämö . Powered by WordPress. Theme by Viva Themes.