KESÄ 2009

Agapetus - Jukka Mäkinen: Muuan sulhasmies

Huutokauppa - keskellä puotipuksu, Tiimalainen, Meklari ja Moppe

Ohjaus: Tuire Erholm

Rooleissa:

MAURITZ "MOPPE" GRAFVENHJELM, paroni: Petri Aulin | SVEA JONSSON, hotelli "Belvederen" emäntä: Kirsi Elo | TIIMALAINEN, kauppias/MERVI sihteeri: Raini Junttila | VÄÄRÄMAA, asemamies/ LAAMANEN: Mika Sjöblom | Paakkalainen, nuorempi konstaapeli: Jouni Johtela | MEKLARI / LÖTJÖNEN: Tarmo Lainio | LEHTOVAARA, tuomari / KETTUNEN kauppias / POLIISIMESTARI: Ilpo Kaupinsalo | VILLERIN VILLE / SAARIKKO / JANNE PUUKKI: Teemu Sjöblom | ULLA, tarjoilija / RAIJA, sihteeri / KIOSKINEITI KUITTINEN: Suvi Teeri | BERTTA GRANHOLM, koulunjohtaja / TERVEYSSISAR: Armi Kaupinsalo | PUOTIPUKSU: Emma Kivistö | KAUPUNGIN ROUVIA: Maila Friberg ja Laura Imppu

Tanssijat: Anniina Elo, Fanni Elo, Anna-Maria Johtela, Mira Lindström, Elina Toivonen, Elina Väyrynen, Juulia Väyrynen

Musiikin sovitus ja äänitys: Teemu Sjöblom

Äänisuunnittelu ja -ajo: Toni Lainio ja Juha Pirilä

Koreografiat: Susanna Junttila

Mitä herrojen klubiin tulee... - asiakas, Saarikko, Ulla, Moppe ja Svea

Mitä herrojen klubiin tulee...
- asiakas, Saarikko, Ulla, Moppe ja Svea

Vuoden 2008 katsojaennätyksen jälkeen Pyhämaan Suviteatterin edessä oli uusia paineita. Samalla kun entisten Suviteatterin ystävien makua piti miellyttää, olisi seuraavaksi kesäksi keksittävä myös jotakin uutta. Tämä uusi oli lopulta varsin vanhaa: kesän 2009 ensi-illaksi valittiin nimimerkki Agapetuksen jo 1920-luvulla kirjoittaman Muuan sulhasmies -romaanin näytelmäversio. Näin ohjelmistoa siirrettiin edellisestä vuodesta juonellisempaan ja vakavampaankin suuntaan, mutta kesäteatterin komediallisuudesta haluttiin silti pitää kiinni.Erityisen haasteen tekstissä muodosti hahmojen suuri määrä. Tämä haaste ratkaistiin kaksois- ja kolmoisroolituksilla. Työryhmä oli hyvin tietoinen ratkaisuun liittyvistä ongelmista: hahmot saattaisivat muistuttaa liikaa toisiaan. Kesän jälkeen saatu palaute oli kuitenkin positiivista. Harrastajien taito riitti tekemään hahmoista uskottavia.

Rokki alkoi soida, mimmit riisu vaatteitaan!

Rokki alkoi soida, mimmit riisui vaatteitaan!
- Moppe, Väärämaa, Paakkalainen, poliisimestari, Saarikko, Tiimalainen ja sairaanhoitaja

Mauritz Grafvenhjelm (Pyhämaassa Petri Aulin) on suuren suvun vähäisempi vesa. Hän on paroni, joka on nuoruudessaan perinyt arvonimen lisäksi myös varsin vaikuttavan omaisuuden aikaisin menehtyneiltä vanhemmiltaan. Nuorta paronia ei kuitenkaan neuvokkuudestaan ja terävästä älystään huolimatta ole luotu omaisuuksia kokoamaan tai edes säilyttämään. Iloinen seura, hauska elämä ja alkoholi ovat vieneet kartanon ja omaisuuden nopeasti mennessään. Paronista on tullut holhouksenalainen laitapuolenkulkija, jota pikkukaupungin asukkaat kutsuvat hiukan säälien "Mopeksi".

Kaikki tämä kuitenkin muuttuu, kun kaupungin parhaan hotelliravintolan uudeksi omistajaksi ilmestyy tehokas ja määrätietoinen ruotsalaisnainen nimeltä Svea Jonsson (Kirsi Elo). Hän iskee silmänsä Moppeen ja näkee miehessä mahdollisuuksia, joita muut eivät ole huomanneetkaan. Mopellakaan ei aluksi ole mitään avioelämää vastaan, vaan loppuikä hotellinomistajan rinnalla tuntuu hänestä varsin hyvältä vaihtoehdolta. Haikein mielin hän jättää entisen elämänsä rannoilla ja ystävänsä Villerin Villen (Teemu Sjöblom). Moppe saa kuitenkin oppia, että omistajuus ja parisuhde tuovat tullessaan myös velvollisuuksia. Lopulta ei olekaan selvää, että Moppe pääätyy avioliiton satamaan ja tarvitaan Svean ankaraa kättä ennen kuin kulkuriparonista todella saadaan sulhasmies ja yhteiskunnan tuottava jäsen.

Hey, hey, hey Baby

Hey, hey, hey Baby
- Laamanen ja Lötjönen

Muuan sulhasmiehen ohjauksessa pitäydyttiin varsin perinteisellä linjalla. Lavastus toteutettiin varsin yksinkertaisella ja paikoillaan pysyvällä näyttämökuvalla, johon tarinan monet tapahtumapaikat pyrittiin luomaan mahdollisimman pelkistetyin keinoin. Näytelmän rakennetta ja kaavoja pyrittiin jälleen rikkomaan musiikin avulla. Sen lisäksi, että näyttämölle tuotiin perinteisiä tunnelmaa vahvistavia säveliä, pyrittiin myös tarinaa kertomaan musiikin kautta. Mikä kertoisikaan paremmin myrskystä kuin hard rock?

Katsojamäärän osalta kesä 2009 jäi jälkeen edellisestä vuodesta. Silti mistään pettymyksestä ei voi puhua; tuloksena oli kuitenkin Suviteatterin historian toinen 2000 katsojan ylitys. Itse asiassa kesä sopi varsin hyvin Suviteatterin omaksumaan kasvun kaavaan: joka toinen vuosi on ennätysvuosi ja joka toinen vuosi hengähdetään. Se, että hengähdyskesänkin esityksen kävi katsomassa yli 2300 katsojaa kuulostaa jo varsin hyvältä.

Se tämä nuorempi konstaapeli Paakkalainen 
lähettää terveisiä

Se tämä nuorempi konstaapeli Paakkalainen lähettää terveisiä
- neiti Kuittinen ja Viiden pennin Ville

Vuonna 2009 Pyhämaalaisten teatterintekijöiden joukkoon liittyivät uusina Suvi Teeri ja Emma Kivistö. Lisäksi näyttämöllä nähtiin tanssityttöjen joukko, joka lupaa hyvää tulevien vuosien kesäteatterille. Nämä tanssijat ja rooliin asti päässyt Emma ovat tosin omia kasvatteja lasten teatterikerhon puolelta.

Näytelmästä kirjoitettua

Takaisin historiikkiin

Kommentteja sivustosta? Lähetä sähköpostia