KESÄ 2007

Jyrki Tuulari: Tipi-tii, eli rock saapuu Satumaahan

Otaksää sisu? - Etualalla Unelma ja Juuso

Ohjaus: Tuire Erholm

Rooleissa:

HILLEVI, nuori nainen: Kirsi Elo | JUTTA, Hillevin sisar: Victoria Kaski | REIJO, Hillevin veli: Petri Aulin | KAAPO, Hillevin isä / INSINÖÖRI ILJANEN, uhka: Ilpo Kaupinsalo | REPEKKA, Hillevin äiti: Armi Kaupinsalo | PERTTI MÄKINEN, muusikko: Teemu Sjöblom | OPETTAJA, filosofi ja kauneuden ihailija / KARLSSON, Satumaan omistaja: Mika Toivonen | UNTO, Kaapon sotatoveri: Tarmo Lainio | JUUSO, hyväsydäminen nuorimies: Mika Sjöblom | RIITTA, Juuson äiti: Raini Junttila | UNELMA, naapurintyttö: Tanja Luotonen | KONTTAS, poliisi ja pontikkavastaava: Jouni Johtela | MARTTA, siveellinen rouva: Soile Nurmikko | BIRGITTA, Reijon tyttöystävä: Karoliina Erholm | BAARIMYYJÄ: Maila Friberg | Kylän nuorisoa: Tanja Lainio, Ida Pirilä, Oskari Jortikka, Toni Lainio

Musiikin sovitus ja johto: Teemu Sjöblom

Rummut: Matias Arola

Kitara: Miikka Roos

Äänisuunnittelu ja -ajot: Juha Pirilä

Satumaa-tango

Satumaa-tango
- Martta, Unto, Kaapo ja Repekka

Kesällä 2007 Pyhämaan Suviteatterissa haukattiin entistäkin suurempi musiikillinen pala. Jyrki Tuularin musiikkikomediassa Tipi-tii musiikki ei enää ollut mausteena ja sivuosassa, vaan yksi koko esityksen kantavista voimista. Musiikin tyylin piti vaihdella kuusikymmentäluvun romanttisesta tanssilavatunnelmasta saman ajan rokin villeimpiin tuulahduksiin. Tämän saavuttamiseksi koottiin Suviteatterin historian toinen live-orkesteri, joka sai purtavakseen liudan 1960-luvun klassisimpia populaarimusiikin hittejä kotoisesta Satumaasta amerikanmurteiseen Satisfactioniin.

Itse tarina lähtee liikkeelle, kun Helsingissä ja Ruotsissa asti mainetta niittänyt muusikko Pertti Mäkinen (Pyhämaassa Teemu Sjöblom) saapuu soittokeikalle syrjäiseen synnyinpitäjäänsä. Illan teemana on tango, mutta muusikon sisimmässä sykkivät toisenlaiset rytmit: niinpä orkesteri ei kauaa mieti, kun tanssilavan omistaja Karlsson (Mika Toivonen) tarjoaa rokkikeikkaa. Jytäilta on kuitenkin vain osa kieroa suunnitelmaa, jonka insinööri Iljanen (Ilpo Kaupinsalo) on laatinut omien taloudellisten intressiensä nimissä. Rokki saa maalaiskylän sekaisin, kun vanha polvi raivoaa ja nuoriso kirkuu innostuksesta. Kaiken keskipisteeseen jää perheensä väärin ymmärtämä nuori nainen, Hillevi (Kirsi Elo), joka onnettomuudekseen rakastuu sekä musiikkiin että muusikkoon. Pertti ei kuitenkaan olisi todellinen kesäteatterinäytelmän sankari, ellei hän panisi roistoja kuriin ja asioita tolalleen. Niin saa Pertti Hillevinsä, ihmisarka Juuso (Mika Sjöblom) Unelmansa (Tanja Luotonen) ja vieläpä Hillevin veli Reijokin (Petri Aulin) Birgittansa (Karoliina Erholm). Sopu löytyy, rauha laskeutuu kylään ja lopulta iskelmäkin rokkaa...

(I Can't Get No) Satisfaction

(I Can't Get No) Satisfaction
- Pertti ja Juuso. Taustalla kylän tyttöjä, mm. Jutta, Birgitta ja Hillevi

Vaikka näytelmä rakentui paljolti musiikkinsa varaan, se tarjosi haasteita myös perinteisemmälle näyttämötyöskentelylle. Ohjauksen suuri perusratkaisu oli esittää eri paikkoihin sijoittuvia kohtauksia samassa tilassa mahdollisimman pienten lavastusmuutosten avulla. Näytelmään kuuluvat musiikkiesitykset puolestaan sijoitettiin tekstiin aiempaa musikaalimaisemmin, ikään kuin itse näytelmän arkitodellisuuden ulkopuolelle. Myös musiikkiesityksiin liitettyihin tanssikoreografioihin kiinnitettiin aiempaa enemmän huomiota. Yksittäisten näyttelijöiden kohdalla lisähaastetta tarjosivat vielä kaksoisroolit. Sellaisista selviytyivät kunnialla sekä Ilpo Kaupisalo että Mika Toivonen.

Ei, ei, en voisi edes ajatella pientä suudelmaa!

Ei, ei, en voisi edes ajatella pientä suudelmaa!
- Hillevi, Jutta ja Repekka

Mimmit intissä-näytelmän menestys asetti odotukset varsin korkealle kesään 2007 lähdettäessä. Haaveissa siinsi katsojaennätyksen siirtyminen uudelle tuhatluvulle, tavoite josta kesällä 2006 oli jääty vain muutaman kymmenen katsojan päähän. Lippujen varaus kävikin ennennäkemättömän vilkkaana ja muutenkin ilmassa oli aiempaakin enemmän kinnostusta Pyhämaan Suviteatteria kohtaan. Tässä vaiheessa mukaan kuvaan astui kuitenkin säiden haltija. Ensi-iltapäivän molemmat esitykset kuluivat reippaassa sateessa, jonka seurauksena varatuistakin lipuista jäi lunastamatta yli puolet. Sateen toisena seurauksena olivat kalustorikot, jotka aiheuttivat paitsi ylimääräisiä kuluja, myös ongelmia näytelmän äänentoistossa. Sama linja jatkui, kun myöhemmässä esityksessä aivan esityksen alkua edeltänyttä raemyrskyä seurasivat toistuvat sähkökatkokset. Kuin ihmeen kaupalla yksikään katkos ei osunut täysin sähköstä riippuvaisten musiikkiesitysten kohdalle, mutta näyttelijät pääsivät hetkittäin pitkästä aikaa kokeilemaan pitkiäkin jaksoja äänentoiston tuetta replikointia.

Tässä minä nyt olen

Tässä minä nyt olen
- Pertti Mäkinen

Kaiken tämän valossa on tuskin yllättävää, että optimistisimmista katsojatavoitteista jäätiin. Silti sään huomioiden voi olla varsin tyytyväinen katsojamenestykseen myös kesällä 2007. Katsojamäärä, 1768 katsojaa, oli kuitenkin jälleen koko Suviteatterin historian toiseksi suurin eikä lopulta jäänyt edellisen vuoden katsojaennätyksestä kahdellakaan sadalla.

Kesän 2007 debytoijia Pyhämaan Suviteatterissa olivat Tanja Luotonen, Petri Aulin, Karoliina Erholm, Ida Pirilä ja Oskari Jortikka. Heistä suureen rooliin päätyneellä Luotosella oli aiemman näyttämökokemuksen tuomaa varmuutta, mutta sujuvasti vaativan puheroolin vetivät myös Aulin ja Erholm. Pirilän ja Jortikan tyylikkäästi täyttämät roolit olivat vähemmän näkyviä, mutta yhtä kaikki lopputuloksen kannalta ratkaisevan tärkeitä.

Näytelmästä kirjoitettua

Takaisin historiikkiin

Kommentteja sivustosta? Lähetä sähköpostia