KESÃ 2005

Maiju Lassila: Nuori mylläri

Sovitus: Jorma Kairimo & Seppo-Ilmari Siitonen

Ratashuoneessa - Sohvi, Myrkky ja Koikale; 
taustalla Antti, Paavo, Aku, Jussi, Kaisu, Kerttu, Raita, Liisa ja Sirkka

Ohjaus: Mika Toivonen

Rooleissa:

PENTTI "AKKIMUS", nuori mylläri: Teemu Sjöblom; HILKKA KOIKALE, hänen morsiamensa: Anu Johtela; LUUKAS FILEMON KOIKALE; koulumestari: Ilpo Kaupinsalo; MOOSES JEREMIAS MYRKKY, leski-isäntä: Lasse Marttila; PEKKA MALAKIAS JUNNUS, seppä: Mika Sjöblom; LIHAVA SOHVI, leskiemäntä: Raini Junttila; RAITA: Kirsi Elo; KAISU: Kristiina Friberg; SIRKKA: Mia Laivo/Henna Silokivi; KERTTU: Maija Virtanen; SILTAVOUTI: Mika Toivonen; AKU: Teemu Säkkinen; ANTTI: Antti Isotupa; JUSSI: Matias Kärkkäinen; PAAVO: Viljami Elo; IISAKKI SIMPSON HIRMU, isäntämies: Jouni Johtela; LIISA HIRMU, emäntä: Armi Kaupinsalo

Musiikin sovitus, laulusäestysten äänitys: Teemu Sjöblom

Taustalaulut: Mika Toivonen

Laulunohjaus: Ari Stenman

äänisuunnittelu ja -tarkkailu: Juha Pirilä, Petri SiiriPidä virastasi vaari! - siltavouti, Koikale ja Sohvi; taustalla Sirkka, Kerttu, Raita ja Liisa

Pidä virastasi vaari!
- siltavouti, Koikale ja Sohvi

Viidennen kesäisen näytäntökautensa alussa Pyhämaan Suviteatteri oli suurten muutosten edessä. Pitkäaikainen ohjaaja, kaikki neljä edellistä Suviteatterin ensi-iltaa ohjannut Tuire Erholm ilmoitti pitävänsä välivuoden, joten suviteatterille piti etsiä uusi ohjaaja. Ohjaajaksi löytyi ryhmän sisältä Mika Toivonen, joka valitsi käsiteltäväkseen Maiju Lassilan tunnetun komedian Nuori mylläri. Teksti on eittämättä suomalaisen kansankomedian klassikoita, joskin pääsee nykyään enä varsin harvoin näyttämölle. Myös näyttelijäjoukossa ja teknisessä henkilökunnassa tapahtui muutoksia, jotka aiheuttivat päänvaivaa, mutta lopulta kaikki loksahti kohdalleen, kuin etukäteen suunniteltuna.

Nuoren myllärin keskushahmona on - nimen mukaisesti - nuori mylläri Pentti "Akkimus" (Pyhämaassa Teemu Sjöblom), jonka elämän suola ja onnettumuus ovat naiset. Pentillä nimittäin on tapana saada kaikki kylän naiset ikään ja aviosäätyyn katsomatta rakastumaan itseensä. Eipä ihme, että kylän pojilla on jotakin Penttiä vastaan hampaankolossa. Pentistä on lopulta alkanut tuntua, että olisi jo aika akoittua ja vakiintua. Morsiankin on katsottuna, sillä onhan kylän räätäli-koulumestarilla kaunis Hilkkansa (Anu Johtela) Hilkan isä Luukas Koikale (Ilpo Kaupinsalo) ei kuitenkaan hyvällä katsele vävyehdokkaan naisseikkailuja, ja kilpakosija, leski-isäntä Mooses Myrkky (Lasse Marttila) tekee parhaansa epäluuloa lisätäkseen. Hetken aikaa ratashuoneeseen teljetty naisjoukko näyttää sotkevan kaikki Pentti-paran suunnitelmat, mutta lopulta kaikki tietysti järjestyy: mestari Koikale ymmärtää syntistä ja Pentti saa Hilkkansa. Myrkylle jää lopulta luu kouraan.

Pojat riiuulla - Antti, Jussi, Aku ja Paavo

Pojat riiuulla
- Antti, Jussi, Aku ja Paavo

Kun Nuorta mylläriä alettiin suunnitella oli alusta asti ilman muuta selvää, että esitykseen halutaan varata oma osuutensa myös musiikille. Musiikiksi valittiin tutuista ja vähän vieraammistakin suomalaisista kansanlauluista koostettu joukko. Varsinaista laulunäytelmää ei kuitenkaan haluttu tehdä, vain jonkinlainen musiikilla höystetty komedia. Vaikka käytetty käsikirjoitus oli Jorma Kairimon ja Seppo-Ilmari Siitosen 1970-luvulla tekemä sovitus, haluttiin vuosisadan alussa kirjoitetulle näytelmälle olla varsin uskollisia. Lassilalainen koominen jahkailu haluttiin säilyttää ja yleisökin näytti sen huumoriksi tulkitsevan. Alkoholi, seksi ja uskonto ovat niitä aineksia, joista suomalainen kesäteatterikomiikka syntyy. Edustettuina ne toki Nuoressa myllärissäkin ovat, mutta kuitenkin varsin hienotunteisesti käsiteltyinä.

Kosiomatkalla - Junnus, Koikale ja Pentti

Kosiomatkalla
- Junnus, Koikale ja Pentti

Vuonna 2005 Pyhämaan Suviteatteri näytti saavuttaneen jonkinlaisen suvantovaiheen. Tavoitteeksi asetetusta edellisen kesän katsojamäärästä jäätiin parin sadan katsojan päähän, ehkä osaltaan esityspäivinä vuorotelleiden kaatosateiden ja polttavien helteiden takia. Pidemmällä vertailulla menestys oli kuitenkin varsin hyvä. Tuhannen katsojan raja rikottiin edelleen selvästi - katsojamäärähän oli kuitenkin viisivuotisen historian toiseksi paras. Myös saatu palaute oli suurelta enemmistöltään positiivista ja antoi voimia jatkaa tuleviinkin kesiin.

Näytelmän roolituksessa oli syntyä ongelmia, kun muutamat pitkäaikaiset näyttelijät halusivat vapaavuoden. Niinpä ensikertalaisia oli joukossa ennätysmäärä, peräti viisi. Lisädramatiikkaa osajakoon tuli, kun toteutui harrastajateatterin pahin painajainen: yksi ensikertalaisista, Sirkan roolin pirteästi näytellyt Mia Laivo loukkaaantui ennen viimeisen esityspäivän kahta näytöstä ja hänen tilalleen piti etsiä sijaisnäyttelijää kolmen päivän varoitusajalla. Rooliin löydettiin edellisenä vuonna ensiesiintymisensä tehnyt Henna Silokivi, joka hoiti paikkauksen liki ammattilaisen ottein. Debyyttisuoritukset nähtiin myös Maija Virtaselta, Viljami Elolta, Jouni Johtelalta ja Teemu Säkkiseltä.

Naisia myllymatkalla - pojat, Raita, Sirkka, Hirmun Liisa,
Sohvi ja keskellä Hilkka

Naisia myllymatkalla
- pojat, Raita, Sirkka, Hirmun Liisa, Sohvi ja keskellä Hilkka

Näytelmästä kirjoitettua

Takaisin historiikkiin

Kommentteja sivustosta? Lähetä sähköpostia