KESÄ 2006

Reijo Malm: Mimmit intissä

Taistelun tauottua - Vänrikki Stigman sekä 
alokit Morottaja, Maaranen, Haapsalu, Hotinen, Löppönen ja Mölsä.

Ohjaus: Tuire Erholm

Rooleissa:

MIMMI KONTIO, ylialokki, kouluttaja: Kristiina Friberg | SOHVI-MAARET MOROTTAJA, alokki, Lapin tyttö: Anu Johtela | HETA HOTINEN, alokki, karjalaista syntyperää: Soile Nurmikko | MAIJA MÖLSÄ, alokki: Anneli Laurila | MIINA MAARANEN, alokki, psykologi: Raini Junttila | LIINU HAAPSALU, alokki, virolaistyttö: Kirsi Elo | LYYLI LÖPPÖNEN, alokki: Armi Kaupinsalo | ERIK STIGMAN, vänrikki, kouluttaja: Mika Sjöblom | ILMARI LÖTJÖNEN, vääpeli: Ilpo Kaupinsalo | RUOKAEMÄ SUOHORSMA, varuskunnan ylikokki: Tarmo Lainio | OTTO WILHELM STOLT, varuskunnan lääkäri: Jouni Johtela | AATAMI UOSUKAINEN, varusmies: Teemu Sjöblom | KALLE KERVINEN, varusmies: Miikka Roos | muita varusmiehiä: Toni Lainio, Tanja Lainio, Victoria Kaski

Musiikin sovitus ja instrumenttitaustat: Teemu Sjöblom

Taustalaulu: Mika Toivonen

Laulunohjaus: Ari Stenman

Kitaristi: Miikka Roos

Äänisuunnittelu ja -tekniikka: Juha Pirilä

Äänisuunnittelu ja -ajo: Antti Isotupa

Lavastus ja puvustus: Mika Sjöblom ja työryhmä (sotilaspuvut: MilForm Oy)
Kersantti Karoliina

Kersantti Karoliina!
- Vääpeli Lötjönen, Aatami ja Kalle

Vuoden 2006 suviteatteriensi-illaksi Pyhämaan Nuorisoseuran näyttämö otti valmistettavakseen ensimmäisen kantaesityksensä. Valinta osui Reijo Malmin kirjoittamaan naissotilasfarssiin Mimmit intissä. Näytelmä ei edusta aivan perinteisintä kesäteatteripuskafarssia. Aiheena on vapaaehtoisten naisten saapuminen puolustusvoimien maailmaan 1990-luvun alkupuolella. Lakimuutoksen tuomaa murrosta sotilaskulttuurissa käsitellään hienostelematta, kainostelematta ja arvostelematta. Sävy ei ole vakava tai pohdiskeleva, huumori on roisiakin, ja ajoittain käytössä ovat amerikkalaisesta crazy-komediasta muistuttavat tehokeinot.

Tarinassa Kuolemankorven varuskunnan henkilöstö ja varusmiehet saavat kohdata muutoksen etulinjassa. Vänrikki Erik Stigman (Pyhämaassa Mika Sjöblom) on kovan linjan mies, jolle tuottaa vaikeuksia sovittaa kielenkäyttöään uudelle kuulijakunnalle. Hänen on myös vaikea ymmärtää uuden alokasaineksen päähänpistoja. Paljon rennommin tilanteen ottaa patterin vääpeli Ilmari Lötjönen (Ilpo Kaupinsalo), joka puolestaan nautiskelee varuskunnan uudesta naisnäkökulmasta. Merkitseehän naisten tulo myös naispuolista henkilökuntaa ja jämäkkä kurinpitäjä, ylialokki Mimmi Kontio (Kristiina Friberg) näyttääkin eläkepäiviä odottelevasta Lötjösestä vallan sopivalta aviopuolisoehdokkaalta. Uusista naisalokeista Sohvi-Maaret Morottaja (Anu Johtela) unohtaa nopeasti "Inarin liepheillä" sijaitsevat sulhasensa ja vie varusmies Aatami Uosukaisen (Teemu Sjöblom) mukanaan poroja puremaan - kunhan on ensin lyönyt kisassa Viron sunnalta saapuneen kilpailijattarensa Liinu Haapsalun (Kirsi Elo). Nähdäänpä näyttämöllä oikea sukupuolten taistelukin, ja harvalle lienee yllätys, kumpi joukko siinä voiton vie.

Tarvitaanko armeijassa kauneushoitoa?

Tarvitaanko armeijassa kauneushoitoa?
- alokki Haapsalu ja vänrikki Stigman

Musiikki alkaa kuulua niihin tavaramerkkeihin, joista Pyhämaan Suviteatteri tunnetaan. Menneinä vuosina musiikkia on ammennettu lähinnä suomalaisista kansanlauluista tai sotia edeltävän ajan iskelmistä. Tällä kertaa tavoitteeksi asetettiin kuitenkin hieman uudemman viihdemusiikin mukaan tuonti. Varsinaisiin tämän päivän hitteihin ei vieläkään päädytty, mutta yhtä kaikki valitut teokset merkitsivät selvää siirtymää popin ja rokin suuntaan. Mukana oli - pakostakin - Popedan armeijaklassikko Kersantti Karoliina ja lähes yhtä selvä valinta oli Status Quon In the Army Now, jos kohta uusilla suomenkielisillä sanoilla. Musiikkitarjonnassa oli mukana myös Dingoa, Mikko Alataloa ja Kari Tuomisaarta. Musiikista saatu palaute oli lähes yksinomaan kiittävää. Muutos voi olla myös hyväksi!

Rikoo on riskillä ruma!

Rikoo on riskillä ruma!
- alokit Morottaja, Maaranen, Haapsalu, Hotinen, Löppönen ja Mölsä. Laulamassa alokas Uosukainen

Yleisömenestyksen suhteen vuosi 2006 oli Pyhämaan Suviteatterille vähintäänkin kiitettävä. Taloudellisilta satsauksiltaan varsin vaativan näytelmän katsojatavoitteeksi budjetoitiin 1400 katsojaa, mikä olisi edellyttänyt pientä parannusta edelliseen vuoteen, mutta jäänyt vielä kauas vuoden 2004 ennätysyleisöstä. Näytelmä herätti huomiota ja sai positiivista palautetta, mikä puolestaan lisäsi yleisön kinnostusta. Parhaina esitysiltoina lippuja jonotettiin ja loppuunmyytyjenkin esitysten peruutuspaikat olivat haluttua valuuttaa. Tuloksena oli yhteensä 1941 näytelmän nähnyttä katsojaa ja yleisöennätyksen ylittyminen neljällä sadalla. Voimme vain nöyrästi kiittää kiinnostuksesta ja katsomoon saapumisesta.

Pyhämaan kaltaisella pienellä paikkakunnalla resurssit ovat vähäiset, ja niinpä Suviteatteria tehdään lähinnä vanhojen, vakavasta teatterikärpäsen puremasta kärsivien konkarien voimin. Joka vuosi mukaan saadaan kuitenkin myös uusia lahjakkuuksia. Vuosi 2006 ei ollut tästä mikään poikkeus. Vaativan puheroolin vetivät tyylikkäästi ensikertalaisina läpi Soile Nurmikko ja Miikka Roos. Aivan yhtä korkean kunniamaininnan ansaitsevat Victoria Kaski ja Tanja Lainio, joiden roolit eivät tosin edellyttäneet puhelahjoja, mutta sitä hallitumpaa näyttelemistä.

Näytelmästä kirjoitettua

Takaisin historiikkiin

Kommentteja sivustosta? Lähetä sähköpostia