KESÄ 2008

Seppojuhani Ruotsalainen: Kurvikkaat konsultit

Häirikkö, Raikku ja Leena - Rotunainen

Ohjaus: Tuire Erholm ja Mika Sjöblom

Rooleissa:

VILJO KOIVUJUOKSU, maatilamatkailuyrittäjä: Tarmo Lainio | KAARINA KOIVUJUOKSU, edellisen vaimo/KARITA HUOPANA, konsultti: Anu Johtela | SILJA SUURVALO, avustaja: Raini Junttila | TAUNO SUURVALO, turisti, edellisen entinen aviomies: Ilpo Kaupinsalo | KERTRUD HÖRNBACKA, tarkastaja PA-keskuksesta/ TAIJA TASAPAKKA, konsultti: Kirsi Elo | RAINER JAAKKIMA, edustaja: Petri Aulin | TYTTI TEERENPESÄ, turisti, konsultti: Tuire Erholm | MAISA SALAOJA, maataloustarkastaja: Armi Kaupinsalo | LEENA LAAKEE, matkaileva sinkku: Victoria Kaski | AUTOMAATTINEN PUHELINPALVELU: Mika Sjöblom | MUSIKAALINEN HÄIRIKKÖ: Teemu Sjöblom

Musiikin sovitus, taustanauhat ja laulu: Teemu Sjöblom

Äänisuunnittelu ja -ajo: Toni Lainio ja Juha Pirilä

Se on juuri lähdössä! - Taija, Maisa, Rainer ja Viljo

Se on juuri lähdössä!
- Taija, Maisa, Rainer ja Viljo

Lähtökohdat kesän 2008 näytäntökauteen eivät olleet Pyhämaan Suviteatterin kannalta aivan täydelliset: samalla kun edellisten vuosien kasvaneet kävijämäärät asettivat haasteitaan esitysten laadulle, edellisenä vuonna myös säiden haltijat olivat näyttäneet, miten haavoittuvaista kesäteatteritoiminta loppujen lopuksi on. Näihin haasteisiin päätettiin vastata tavalla, jota voisi kuvailla yhtä hyvin villiksi absurdismiksi kuin päättömäksi hömpäksikin. Kun Seppojuhani Ruotsalaisen Kurvikkaiden konsulttien vauhdikkaaseen, hervottomaan, hulvattomaan ja mielettömäänkin tekstiin lisättiin lisättiin annos yllättävää tulkintaa ja joukko repäiseviä välimusiikkeja, saatiin tulokseksi taas yksi tinkimättömän pyhämaalainen kesäteatteriesitys.

Eiks me, Raikku, voitais...

Eiks me, Raikku, voitais...
- Rainer, Taija ja Viljo

Alussa oli ennakkoperintö, sillä tapahtumien vyöry alkaa Viljo Koivujuoksun (Pyhämaassa Tarmo Lainio) saatua käsiinsä maatilan, jolle ei oikein keksi tekemistä. Navetassa ammuvasta Ritusta ei ole yksin miehen elättäjäksi, varsinkin kun ruokansa tarvitsee myös vaimo Kaarina (Anu Johtela), joka ei jatkuvasta uudelleenkoulutuskierteestä huolimatta ole itselleen työtä löytänyt. Kaarinalla ei kuitenkaan ole aikomustakaan muuttua maanviljelijäksi, joten Viljon aikeista kuultuaan hän lähettää paikalle tuttavansa, PA-tarkastaja Kertrud Hörnbackan (Kirsi Elo), joka pukeutuu konsultiksi, ehdottaa maatilamatkailua ja saa Viljon hormonit hyrräämään. Sitten paikalle ilmestyy valepukuinen Kaarina, pari valeasiakasta, yksi oikea turisti, lääkekonsultti ja sonni. Menossa riittää yhtä lailla kurveja kuin konsulttejakin, mutta lopulta sopu löytyy. Tosin osa tapahtumista jää itse kunkin katsojan itse arvattaviksi.

Turistit, tulkaa Tuppukylään tänne!

Turistit, tulkaa Tuppukylään tänne!
- Viljo, tarkastaja Hörnbacka ja musikaalinen häirikkö

Näytelmän tyylilajiksi valittiin suosiolla absurdi komedia, mitä teksti hyvin tuki. Niinpä ohjausratkaisuihin haettiin sketsimäisiä käänteitä, jotka saivat varsin vapaasti rikkoa muutenkin katkomaista juonta. Lisäksi alkujaan musiikittomaan näytelmään tuotiin irrallisia musiikkinumeroita, jotka pyrkivät rikkomaan teatterin itsestään selvää illuusiota. Samalla katsoja sai paljon valtaa itse tulkita näkemiään tapahtumia ilman selkeää annettua kaavaa. Palautteessa tämä näkyi siinä, että näytelmän rakenne koettiin katkonaiseksi, mutta toisaalta sen ei nähty haittaavan itse kokonaisuutta. Erästä katsojaa siteeraten: "Mitään en ymmärtänyt, mutta hauskaa oli koko ajan!"

Tervetuloa maatalouden laskeskelukeskukseen. Miten voin auttaa?

Tervetuloa maatalouden laskeskelukeskukseen. Miten voin auttaa?
- Automaattinen puhelinpalvelu

Edellisen vuoden rassaavan sateisen esityskauden jälkeen Suviteatterin tekeminen Pyhämaassa oli kesällä 2008 taas hauskaa! Sää suosi yhtä lukuun ottamatta kaikkia esityksiä, aiempaa tiiviimpi esityskausi mahdollisti helpomman vireessä pysymisen, itse esitykset sujuivat alusta lähtien ilman suurempia ongelmia ja ennen muuta: katsomot täyttyivät! Mikään ei tuo yhtä paljon tunnetta näyttelemiseen kuin täysi katsomo ja kesällä 2008 ne todella olivat täysiä. Tuloksena oli myös katsojaennätys. Puupenkkejä kulutti kaiken kaikkiaan 2715 katsojaa, mikä ylittää vuodelta 2006 olevan aiemman ennätyksen yli seitsemällä sadalla ja kesän 2007 katsojamäärän liki tuhannella.

Kesän 2008 näytelmä toteutettiin varsin pienellä joukolla ja konkarivoimin. Mukana ei ollut ensikertalaisia, eikä toista tai kolmatta vuottaan mukana olleitakaan vuosikymmenten kokemuksella harrastavista erottanut. Ohjaukseen haettiin monipuolisempaa näkemystä ja näkökulmaa siten, että Tuire Erholm pyysi kanssaohjaajakseen vuosia näyttämön puolella nähdyn Mika Sjöblomin. Lopputuloksesta Mikaa ja Tuirea on hankala erottaa, siinä määrin toisiaan ruokkivasti työpari toimi. Projekti opetti uutta, ja Pyhämaan Suviteatteri purjehtii nyt kohti uusia haasteita.

Näytelmästä kirjoitettua

Takaisin historiikkiin

Kommentteja sivustosta? Lähetä sähköpostia